درختچه های زینتی

اکالیپتوس

نام اکالیپتوس
نام علمی EUCALYPTUS GRANDIS
نامهای دیگر flooded gum ، Scrub Gum
بومی منطقه اقیانوسیه به ویژه استرالیا
خانواده   MYRTACEAE  – مورد

 

درخت اوکالیپتوس از درختان عظیم و سریع الرشد اقیانوسیه است ولی به نقاط مختلف عالم انتشار یافته و جنگلهای وسیعی از آنرا در هند و مراکش ایجاد نموده اند.درختان اکالیپتوس در شمار گونه های جنگلی سریع الرشد محسوب می شوند

اکالیپتوس ها به صورت گسترده در نواحی گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل دنیا کشت شدند، به نحوی که تا سال ۲۰۰۰ میلادی مساحتی بالغ بر بیش از ۱۰ میلیون هکتار از سطح زمین را پوشاندند.

گیاهشناسی

اکالیپتوس درختی بلند یا پوستی صاف، زبر یا فلس مانند است. رنگ پوست آن خاکستری تا خاکستری مایل به قهوه ای است. ارتفاع این گیاه در مرحله بلوغ به ۵۰ تا ۸۰ متر نیز می رسد. بیشتر در مناطق ساحلی و نیمه گرمسیری می روید.

اکالیپتوس درختی بلند با عادت رشد مستقیم است. برگ های این گیاه نیزه ای شکل تا نیزه ای پهن، به رنگ سبز تیره و شفاف است. طول برگ ها ۱۰ تا ۱۶ سانتی متر و عرض آنها ۲ تا ۳ سانتی متر است.

گل های سفید رنگی این گیاه در اواسط پاییز تا اواخر زمستان ( از آپریل تا آگست) ظاهر می شوند. گل ها بسیار کوچک و دارای ۵ تا ۸ میلی متر طول و ۴ تا ۷ میلی متر عرض می باشند.

نیازها:

گونه های اکالیپتوس بیشتر در زمینهای باتلاقی و مردابها و بر حسب نوع گونه اکالیپتوس در آب و هوای نیمه خشک و نیمه مرطوب، خاک نسبتاً آهکی و ماسه ای بهتر رشد می نماید.

فواید اکالیپتوس:

اکالیپتوس شهرت زیادی برای مقابله با سرماخوردگی و سینوزیت دارد. به خاطر اینکه این گیاه دارای خواص ضد ویروسی و ضدباکتریایی می‌باشد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. این گیاه همچنین تسکین دهنده عفونت های ادراری، کاهنده استرس و اضطراب، تصویه کننده هوا (خاصیت ضد میکروبی)، دفع کننده حشرات، درمان کننده شوره سر، درمان کننده سرفه و برونشیت، تسکین دهنده درد مفاصل و … است.

تکثیر:

تکثیر اکالیپتوس از طریق بذر و اندام های رویشی (قلمه و پیوند زدن) انجام می گیرد.

الف) تکثیر از طریق بذر : برای این کار پس از بدست آوردن بذر مناسب که معمولاً یکی از کارهای اساسی در امر بذرگیری از درخت اکالیپتوس، شناخت درخت مادر می باشد. سپس آنرا در زمینی می کارند که دارای خاک نرم و نسبتاً مرطوب همراه با نور باشد.

ب) تکثیر به وسیله اندام های رویشی: ازدیاد از طریق اندام های رویشی اهمیت خاصی در توسعه و انتشار پایه های مرغوب دارد. بدین وسیله می توان صفاتی با کیفیتی خاص را که در بعضی پایه ها ایجاد شده حفظ نمود و توسعه داد لیکن ازدیاد رویشی در اکالیپتوس بسیار مشکل است.

ارقام و گونه ها

اکالیپتوس دارای گونه های مختلفی از جمله Eucalyptus camaldulensis، Eucalyptus deglupta، Eucalyptus globulus، Eucalyptus grandis، Eucalyptus robusta، Eucalyptus saligna، Eucalyptus urophylla می باشد.

 

موارد منع مصرف:

هشدار:

استفاده از روغن‌ها و عصاره های گیاهی که با نام افشره‌ی خوراکی هم شناخته می‌شوند برای زنان باردار، شیر ده و همچنین کودکان زیر سه سال مورد منع مصرف دارد. این روغن‌های گیاهی را با احتیاط مصرف کرد. در موقع استفاده باید به مقداری که گفته شد اکتفا شود. مصرف زیاد هر نوع داروی گیاهی هم ممکن است باعث مسمومیت و عوارض جانبی شود. زمانی که از این روغن‌ها برای ماساژ استفاده می‌کنید حتماً دست‌هایتان را با دقت تمام شستشو دهید. شیشه‌ی این روغن‌ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید. اگر در مورد استفاده از این داروهای گیاهی شک دارید حتماً با پزشکتان مشورت کنید. مصرف بیش از حد اکالیپتوس ممکن است باعث ورم معده و روده و سردرد، ورم کلیه، پیدایش خون در ادرار و پایین آمدن فشار خون شود. همچنین مصرف خیلی زیاد اکالیپتوس موجب فلج دستگاه تنفسی، خفگی و مرگ می‌شود. بهتر است در مصرف این گیاهان دقت کنید. چون مصرف بیش از اندازه‌ی آن‌ها عوارض زیادی دارد.

کشتزار هیچ گونه مسئولیتی در قبال عوارض مصرف این گیاه و تداخل دارویی این گیاه با داروهای دیگر ندارد.

 

نظر دهید